26.7.2015

lehtikaali porkkanapenkissä


Tänä kesänä uskalsin (pystyin) ensimmäistä kertaa vuokraamaan viljelypalstaa ja aikamoista opettelua on tämä kesä ollut palstan suhteen. Palsta on vuokrattu Tampereen 4H-yhdistykseltä ja maa on kaupungin omistamaa. Oltiin myös palstakaverini kanssa sen verran onnekkaita, että mahduttiin keskustaa lähinnä olevalle pellolle, mikä helpottaa hieman tiluksien hoitoa ja esimerkiksi veden kantamista. Palstalla kun ei ole minkäänlaista vesipistetä, ellei likaista pikkupuroa ja epäilyttävässä kunnossa olevaa Iidesjärveä laske.

Vesi on siis kannettu paikan päälle pyörän ja reppujen avulla suurissa limupulloissa. Kuulostaa vaivanloiselta ja sitä se on ollut. Vettä, kun on niin vaikea saada tarpeaksi suurta määrää raahattua palstalle ja joka päivä ei vain jaksa raahautua 15 kilon vesilastin kanssa pellolle. Tämä on ollut ehkä osasyy näiden tämän kesän säiden lisäksi, miksi sato ei näytä olevan mitenkään päätähuimaavaa ja osa kasveista ei ole itänyt lainkaan.

Tämän vuoden voikin ottaa jonkinlaisena kokeiluna ja ensi kesänä (jos jaksaa ja kerkiää vielä palstailla) tietää, mitä ylipäätään kannattaa peltoon kylvää. Nyt siellä kasvaa testinä pinaattia, sipulia, tilliä, salaattia, porkkanaa, punajuurta, herneitä, papuja, muutama peruna, retiisiä (joka tosin jo syötiin pois), satunnainen määrä kukkia pellavasta kehäkukkaan ja joitakin äidiltä saatuja taimia, kuten yksi kesäkurpitsa sekä muutama purjo ja lehtikaali.

Yllättävän koukuttavaa tuo kasvimaan möyriminen on, kun on itse saanut päättää, mitä maahan laittaa ja muutenkin tehnyt kaiken itse. Eilenkin palstalla käydessä tuli aivan himo palstan siistimiseen ja rikkaruohojen kitkemiseen, vaikka alkukesästä välillä olikin hieman epätoivon merkkejä ilmassa, kun tuntui, että eihän täällä idä kuin heinä ja pujo.

Palsta muuten näyttää ihan tekijältää, kaali kasvaa porkkanrivien välissä ja peruna sipulipenkissä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti